5 november

Bijna volmaakt

We komen iets te vroeg aan in Ranakpur; de toeristen mogen pas over een uur de Adinath-tempel betreden, want er is een dienst gaande. De tempel ziet er mooi genoeg uit om even te wachten. In de tussentijd lopen we er omheen, en vermaakt Anja zich met het fotograferen van de vele apen, "Black Face Monkeys", die het parkeerterrein onveilig maken.

Om twaalf uur laten we onze slippers achter bij de trap naar de ingang, en betreden we de tempel. Hij is het wachten dubbel en dwars waard geweest. Binnen zijn 1444 marmeren zuilen, stuk voor stuk heel fijn bewerkt, en bijna allemaal kaarsrecht. Eén zuil staat een beetje scheef, want alleen God zelf is volmaakt. Een priester duikt op tussen de pilaren, en voor hij het weet, heeft Eelco weer de onontkoombare stip op het voorhoofd te pakken. In ruil voor een kleine gift aan de tempel, uiteraard.

De tempel is gebouwd door 'Jains', ofwel mensen die het Jain-geloof aanhangen. Een beetje Jain eet geen vlees, een hele Jain draagt geen leer, en een extreme Jain veegt de straat voor zijn voeten zodat hij maar niet op een mier stappen zal. Die extreme Jain zul je dan ook niet in een bus aantreffen, want die schept te veel muggen.

Fortreffelijk

Luni is een klein dorp even voor Jodhpur, en is vooral een doel voor reizigers vanwege een hotel dat is gebouwd in een voormalig fort. En daar overnachten wij.
Zodra we onze intrek hebben genomen in het hotel, en een beetje bijgekomen zijn van de prachtige kamer die we hebben gekregen, lopen we Luni in. Het is een leuk zanderig klein dorpje.

Tegenover het forthotel staat een knalblauw geschilderd lemen huis. Op de muur staat dat het een internetcafé is. Als we bij het hek staan, worden we gewenkt door de eigenaar. De dochter des huizes toont ons de computer, en rolt het meterslange telefoonsnoer uit. Als we plaatsnemen achter de computer neemt de eigenaar op korte maar discrete afstand plaats om een praatje te maken. Na het internetten mogen we het huis bekijken. Anja maakt een paar foto's van het huis, dat ook van binnen knalblauw is. Ugam Singh, de eigenaar, wil graag dat we een foto maken van hem en zijn vrouw. Trots poseren zij samen voor de camera van Anja, terwijl dochterlief zich een kriek lacht. We beloven de foto op te sturen.

Naar boven  Volgende