7 november

Zandtaartjes

De Thar-woestijn waar we onderweg van Jodhpur naar Jaisalmer dwars doorheen moeten is niet heel erg spectaculair. Het is een dorre vlakte, met wat struiken, en af en toe een paar Afrikaans aandoende rieten hutjes. Wat wel opvalt zijn wel de vele gieren, die niet ver van de snelweg samen onder een boom schuilen voor de zon, wachtend tot één van de langsscheurende auto's een hond of koe schept. Ze zien er bloeddorstig uit, maar ook karikaturaal als in Lucky Luke.

In Jaisalmer hebben we nog tijd voor een snelle toer langs de bijzonderheden in de omgeving. We eindigen bij Sunset Point, om de gloed van de ondergaande zon op het fort van Jaisalmer te zien schijnen. Jaisalmer ziet er spannend uit in dat licht. Het lijkt een groot zandkasteel, met torens die gemaakt zijn van omgekieperde emmertjes strandzand.

We eten die avond in het hotel. Het is een lelijk gebouw aan de rand van de stad, vooral bedoeld als slaapfabriek. Het restaurant is dan ook niet best. In Eelco's soep drijft een tor, zo'n dikke zwarte. Hij eet er stilletjes omheen, want anders vindt Anja haar soep niet meer lekker. (Pas een week later hoort Anja ervan.)

8 november

Mooie snor!

Eigenlijk is Jaisalmer best wel toeristisch, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een heerlijk plaatsje, waar je uren door de smalle steegjes kunt wandelen. Ieder hoekje is een oogkoekje.

Uiteraard is ook hier weer een paleis, en daarbij nog een paar koopmanshuizen die daar niet voor onder doen, de zogenaamde haveli's. De rijke handelaren die de haveli's lieten bouwen verdienden vroeger, toen de stad aan een belangrijke karavaanroute lag, hun brood vooral met de opiumhandel.
Bij één van die haveli's staat de man met de langste snor ter wereld. Daar zie je weinig van tot je betaalt, want alleen voor een paar roepies rolt hij hem uit. De spanwijdte van de snor is 1 meter 70.

Kortom, er is een hoop te zien in Jaisalmer. Belangrijker dan dat is nog de sfeer. Het is er erg relaxed, en je kan er lekker hangen of een boekje lezen op de 'roof top' terrasjes, of gewoon kijken naar wat er op straat allemaal langskomt.

Naar boven  Volgende