9 november

Van de ratten besnuffeld

Het begint gewoon te worden: Bikaner heeft een paleis. Hier mag je alleen in onder begeleiding van een gids. Dat maakt het toch altijd minder leuk, want de verhaaltjes zijn vaak niet verstaanbaar of niet interessant, maar bovendien bepaalt hij waar je kijken zult. Wij kijken liever zelf. Het is overigens best wel weer een mooi paleis.

Wie naar Bikaner gaat, zal waarschijnlijk ook naar de tempel van Deshnoke gaan, op een kilometer of dertig van Bikaner, maar veel toeristen zien op het laatste moment toch maar af van het betreden van de tempel, zeker bij het zien van de eerste beestjes die de tempel uit lopen.
Dit is de rattentempel. Toeristen zijn er welkom, maar let wel: schoenen uit. Het vergt enige concentratie om niet op een rat te stappen, maar de rattenkeutels zijn onvermijdelijk, en hele vieze voeten vormen het resultaat. Het is echt ranzig, en we maken het dan ook maar niet te lang daarbinnen. Als we na een klein kwartiertje naar buiten komen worden we hartelijk uitgelachen door onze chauffeur. We blijken net een belangrijk moment te zijn misgelopen, want om de zoveel minuten wordt de witte rat even losgelaten. Is dat even pech hebben! Wij malen er niet echt om, de krioelende massa grijze ratten was al indrukwekkend en vies genoeg.

10 november

Welkom in Nawalgarh

Het hotel van Nawalgarh is blij met ons, althans, daar lijkt het op als wij bij aankomst met bloemenkransen en muziek worden begroet door een heus welkomstcomité.
De streek staat bekend om zijn haveli's. Hier zijn ze heel kleurrijk, met fresco's uit de tijd van de eerste auto's en koningin Victoria. Op één van de fresco's is een vliegtuig te zien zoals de schilder dacht dat die eruit moest zien: een auto met veren vleugels. We gaan ze niet allemaal af in Nawalgarh, want onderweg daarheen hadden we er al enkele bezocht in Fatehpur.
India maakt zich klaar voor Diwali, het hindoestaanse nieuwjaar. In de stadjes is daarom een grote bedrijvigheid. Overal staan kraampjes waar zoetigheid verkocht wordt, vrouwen kopen massaal armbanden en sari's, en de bussen zijn tot op het dak toe volgeladen met mensen die speciaal voor Diwali terugkeren naar huis.

11 november

Op bezoek bij onze chauffeur

Onze chauffeur is opgegroeid in Neemrana, en woont er nog steeds. Hij vertelt dat hij vroeger speelde in het fort waar wij die avond gaan slapen. Iedereen mag het fort bezoeken, maar de toegangsprijs die betaald moet worden is zo hoog dat het de bewoners van Neemrana feitelijk onmogelijk is gemaakt om ooit nog eens naar binnen te gaan. Wij hebben weer geen slechte kamer, overigens.
Onze chauffeur laat ons ook nog een mysterieus ondergronds fort zien. Dit zou middels een gangenstelsel in verbinding gestaan hebben met het echte fort. De plaatselijke vorst kon op die manier bij onraad het fort verlaten, en schijnbaar van de aardbodem verdwijnen. Nou ja, dat vertelt onze chauffeur. Later vernemen we dat het het een 'stepwell' betreft, een waterbron waar mens en dier via trappen naar kan afdalen. Op de verschillende verdiepingen bevonden zich ooit allerlei winkeltjes en rustplaatsen.
Het is verlaten en in verval geraakt. Alle deuren zijn door de bevolking gebruikt in hun eigen huizen, en de houten vloeren van de galerijen die er ooit in gezeten moeten hebben, zijn er ook niet meer. Via de lange trap kun je nog steeds helemaal naar beneden, wel negen verdiepingen, spannend.

We zijn uitgenodigd bij de chauffeur thuis. Hij heeft een lemen huisje, met een stuk of vier kamers, waar hij woont met zijn vrouw, zoon en dochtertje. Als wij binnenkomen is zijn vrouw net bezig om van koeienpoep pannenkoeken te kleien, die ze laten drogen en dan gebruiken als brandstof voor de keuken. Het huis heeft geen stromend water of elektriciteit.We drinken er een kopje chai, de Indiase thee gemaakt met melk in plaats van water. Bijzonder is dat wel, want de melk komt vers van zijn eigen koe.

12 november

Diwali in Delhi

Terug naar Delhi. Overdag is er niet veel te beleven in de stad; het gros van de winkels is dicht wegens Diwali. 's Avonds hopen we een graantje mee te pikken van het feest. Naar verluidt vinden de festiviteiten vooral plaats rond India Gate en de Rajpath. We nemen een riksja daar naar toe. Er is wat vuurwerk en er lopen mannetjes van alles te verkopen, maar echt veel gebeurt er niet. Na twee uurtjes wachten tot het feest begint gaan we maar terug naar het hotel. Waarschijnlijk was het wel leuker geweest als we Diwali in een klein dorpje als Neemrana hadden mee kunnen maken.

Naar boven  Volgende