13 november

Oog in oog met het wereldwonder

Het bekendste gebouw van India staat in Agra, de Taj Mahal. Vrijwel iedere toerist in India gaat er vroeger of later heen, met uitzondering wellicht van de strandgangers in Goa. Vandaag zijn wij aan de beurt.
Eerst zien we het Rode Fort. In Delhi staat ook zo'n fort, maar dat is gesloten voor restauratie. Dat van Agra is nagenoeg identiek, zo vertelde onze gids in Delhi. Het is imposant. We vinden de buitenkant mooier dan de binnenkant.

Toegang tot de Taj Mahal kost de niet-Indiër 750 roepies. Dat tikt aan. Je mag niet zomaar alles meenemen naar binnen. Een fototoestel mag wel, maar een statief niet. Mobiele telefoons en andere elektronica ook niet. De inhoud van de tassen wordt goed bekeken, maar ons statiefje en de mp3-speler blijven onopgemerkt.
En daar is die dan, het wereldwonder. En een paar duizend toeristen. Voor het eerst in India zien we Japanners. Ook zijn er verrassend veel Indiërs, die allemaal vrij zijn want het is de dag na Diwali. Dus is het er dubbel zo druk.
We maken veel foto's en wachten de zonsondergang af, om te zien hoe de Taj in het avondlicht steeds rozer wordt.

Het restaurant van ons hotel zag er aanvankelijk niet heel erg aanlokkelijk uit. Als we 's avonds na uren door een aardedonker Agra te hebben gelopen, nog steeds het restaurant dat we op het oog hadden niet kunnen vinden. besluiten we toch maar in ons hotel te gaan eten. Een goede keus, het eten blijkt er nog beter is dan dat we tot dusver hebben meegemaakt in India. De Rogan Josh die Eelco neemt zal de rest van de reis onovertroffen blijven, en Anja smult van haar Dum Aloo.

14 november

Koekhappen

We gaan naar Gwalior, eigenlijk een tussenstop op weg naar Orcha. Gwalior heeft een groot fort bovenop een indrukwekkende rots. Het is vergeleken bij de forten van Rajasthan heel anders van stijl, maar het is ook een beetje vervallen. Hier en daar zijn nog wat blauw met gele tegeltjes te zien met eendjesmotief, maar de meesten zijn er in de loop der tijd afgevallen. De vleermuizen hebben hun intrek genomen in de gebouwen, en dat is te ruiken.
Op de binnenplaats is zojuist een klas of een grote familie aangekomen. Er worden touwtjes gespannen, en daaraan wordt koek gehangen. Dat spelletje komt ons bekend voor...

We slenteren over de markt in Gwalior, wat een doorsnee marktje is, waar onder meer groenten, zoetwaren, sari's en armbanden verkocht worden. Opeens duikt iedereen opzij. We moeten plaatsmaken voor een tweetal breedgehoornde buffels dat op hol geslagen elkaar achterna rent. Het zorgt voor wat vertier, zeker ook als enige minuten later de beesten terug komen stuiven, en je weer moet maken dat je uit hun weg komt.

Naar boven  Volgende