15 november

Peking express

Orcha is een klein plaatsje iets meer dan twee en een half uur rijden van Gwalior. Na aankomst gaan we lunchen in het restaurant van het hotel. Daar blijkt ook de gehele crew van Peking Express te zijn neergestreken, die net de opnamesachter de rug hebben van een spelonderdeel (de 'slangenproef'). Het spel werd gespeeld in de vervallen Royal Chatri naast het hotel.
Als we later in het dorp op een terrasje lurken aan een 'thumbs-up' (een soort van cola), zien we twee vermoedelijke kandidaten bananen kopen. Veel later, thuis in Nederland, volgen we het programma op televisie. We weten dan al dat dit stel, Karla en Sophie, in ieder geval Orcha gaat halen. Uiteindelijk blijken zij het spel zelfs te winnen.

16 november

Zingen en wassen

Er is een festival aan de gang in Orcha. Een paar weken per jaar wordt het dorp overspoeld door vrouwen die iets te vieren hebben. Ze doen er soms uren over om in Orcha te komen, heerlijk comfortabel bijeengepakt in een aanhangwagen achter een tractor. Ze beginnen de dag aan de rivier de Betwa, waar ze met zijn allen de was doen. Na het wassen gaan de vrouwen gewapend met een waterpotje naar de Ram Raja tempel. Daarna bezoeken ze de markt waar ze pigment en armbanden inslaan. En dan stappen ze weer in de aanhangwagen, om al zingend terug te gaan naar hun dorp.
Het is een mooi gezicht, al die vrouwen in hun felgekleurde sari's. En Orcha is al zo kleurrijk, want de meeste huizen in het dorp zijn knalblauw geschilderd, met af en toe een roze of mintgroene uitzondering.

De paleizen en tempels in Orcha zijn minder verfijnd en in minder goede staat dan die in Rajasthan, maar daardoor hebben ze juist ook wel wat. Je kunt er lekker doorheen struinen en klauteren door smalle gangetjes en trapjes, en er is geen volg-de-pijl-route waar je je aan moet houden. Ook de Chaturbhuj-tempel is een beetje vervallen; binnen spelen jochies uit het dorp cricket.

Naar boven  Volgende