22 december

Van Madurai naar Pondicherry

Om van Madurai naar Pondicherry te gaan kan je het best de trein nemen naar Villupuram. Helaas was het traject naar Villupuram al uitverkocht toen wij, een paar dagen geleden, de tickets probeerden te regelen, maar kaartjes voor Chengalpatty, het station voorbij Villupuram zijn er nog wel. Dat kost niet veel extra.

Het is een uur of zeven naar Villupuram, waar we overstappen op een boemel naar Pondicherry. Op het station van Villupuram is net een enorme groep dames aangekomen die allemaal in het rood gekleed zijn. Zal wel weer iets heiligs wezen.

We hadden ons hotelletje al vanuit Madurai geregeld, en het stelt ons niet teleur. Een prachtige kamer aan een galerij met uitzicht op Government Place, het centrale plein van Pondicherry.

23 december

Potscherven

Aan de overkant van het plein staat het Government Museum. We zien er een hoop potscherven, wat bijltjes uit het stenen tijdperk, fossielen, oude (Franse) meubels, en 1000-jaar oude beelden. En er hangt een echte aftakelende Corregio.

24 december

Kerstavond in Pondicherry

Bij ons ontbijt worden we in het Frans aangesproken door een Indiër. Hij steekt een heel verhaal af over de geschiedenis van Pondicherry. Ondanks dat we geen van beiden de taal echt machtig zijn, kunnen we zijn verhaal goed volgen. Dat komt vooral door het mooie Frans van de man. Hij vertelt dat het grachtje dat door het oude deel van Pondicherry loopt, in de tijd van de Fransen de bevolkingsgroepen scheidde; de autochtone Indiërs ten westen, en de blanke kolonisten ten oosten van de gracht.

De botanische tuin van Pondicherry is een beetje rommelig en vervallen. De 'Sausage tree' is een boom waar allemaal worsten aanhangen, geinig. In het aquarium dat bij de ingang van de tuin staat stelt niet heel erg veel voor.

Ons hotel ligt niet alleen aan het centrale plein, maar ook nog eens op steenworp afstand van de zee. Tijdens een wandeling over de boulevard voelen we voor het eerst in India nattigheid: het regent. Dat is een tijd geleden.

Het is de dag voor kerst, en in het (deels) christelijke Pondicherry doet men daar veel aan. In de lunchroom loopt het storm voor de christmas puddings, en op straat zijn talloze handelaartjes die kerststalletjes verkopen. Erg opvallend zijn ook de kerststerren die je overal ziet. Onze Duitse buurvrouw heeft de hele galerij volgehangen met die dingen. Dat levert een echte kerstsfeer op. De nachtmis laten we voor wat die is, maar 's avonds nemen we nog wel een kijkje bij de kathedraal, die met veel lampjes is verlicht.

Naar boven  Volgende