29 december

De dakterassen van Hampi

Een riksja brengt ons met gezwinde spoed van Hospet naar Hampi. Bij tegenliggers heeft de riksjarijder er geen moeite mee om in volle vaart de berm in te duiken. Wij eigenlijk wel een beetje. Hij zet ons af voor Gopi, het guesthouse dat we hadden uitgekozen. We treffen het, want er komt net een kamer vrij. Net als de meesten heeft het een dakterras met uitzicht op de tempel van Hampi, waar je kunt eten en drinken, of een krantje kunt lezen. Dat maakt het een prettige hangplek, en dus een prettig guesthouse.

Tijd voor een wandelingetje: langs de bazaar, de Virupaksha tempel de Hemakuta Hill op. Er zijn hier leuke rotsen. Ze doen denken aan die in Joshua Tree Park in Californië, maar hier worden ze gecombineerd met bananenbomen. Overal tussen de rotsen staan tempeltjes of resten daarvan. Het is wel een bijzondere plek. Honderden jaren geleden was het een belangrijke stad, maar na een oorlog werd die helemaal verlaten, tot die gekke toeristen erachter kwamen. Inmiddels groeit er alweer een aardig dorpje.

's Avonds eten we bij een Tibetaan, met dakterras. Hampi bevalt ons wel.

30 december

Uitgestorven

Op het heetst van de dag wandelen we naar de Vittala tempel. Onderweg bij de Achyutaraya tempel is het uitgestorven. Lekker rustig.

Waar de bezienswaardigheden direct in Hampi gratis toegankelijk zijn, moet je betalen als je de Vittala tempel wilt bezoeken. Dat doen ze wel handig, want uiteindelijk gaat iedereen er toch wel heen. Bijzonder zijn de pilaartjes waarmee je muziek kan maken door er op te kloppen. Het zou leuk zijn dat even te proberen, maar de Unesco heeft het verboden, want de pilaartjes slijten te hard.

Na de tempel laten we ons in een riksja naar de Lotustempel en olifantenstallen brengen, die een paar kilometer verderop liggen, en daarna weer terug naar Hampi.

31 december (oudjaar)

Gelukkig nieuwjaar

We willen de grote tempel van Hampi in, maar daar hebben ze net een enorme kledderboel van gemaakt. We besluiten nog maar even te wachten tot het weer opgedroogd is.

Voor de tempel ligt een dode aap. Het lijkt erop dat die in een moment van paniek in de elektriciteitsdraden gesprongen is. Bij toeval is hij terechtgekomen pal voor een beeld van Hanuman, de apenkoning. De Indiërs zijn hier erg van onder de indruk en hebben de aap op een matje gelegd met bloemen en andere offers.

Oudjaar vieren we op het dakterras van Gopi. Hampi staat bekend om zijn wilde oudjaarfeesten, maar daar zien we weinig van. Misschien moeten we daarvoor aan de andere kant van de rivier zijn. De sfeer op het dakterras is rustig, de meeste gasten lezen er een boekje of zo. Alleen twee blije dames maken van lucifers een 2005-vuurwerkje. En om twaalf uur is er cake van het huis.
Bellen naar huis lukt niet zo goed. Als het eindelijk lukt om contact te maken blijkt de lijn onverstaanbaar. SMS'jes lijken wel door te komen. Dan maar zo. Gelukkig nieuwjaar.

1 januari (nieuwjaar)

Met de slaapbus naar Goa

We hebben nog de hele dag in Hampi, voor we 's avonds naar Hospet gaan. Daar stappen we op de slaapbus naar Goa. Een geval apart. Voorin staan een paar rijen met gewone stoelen, achterin zijn geen stoelen, maar een soort stapelbedden. Samen hebben we een tweepersoonsbedje, net lang genoeg voor Anja, net te kort voor Eelco. Een beetje privacy is er ook, want we kunnen ons afzonderen met een gordijntje met Tom & Jerry motief waarop Tom heel kwaadaardig kijkt.

Eelco rekende erop dat je wel wat lakens zou krijgen, net als in de trein, maar dat valt tegen. De open ramen her en der zorgen ervoor dat het flink doortocht, en dat maakt het een koude nacht. Anja blij dat ze haar lakenzak en wat warmere kleren meegenomen heeft de bus in. Dat slaapt veel beter. Het antimuggenspul helpt daarbij overigens ook een beetje, want er zijn er nogal wat in de bus.

De chauffeur houdt er goed rekening mee dat zijn vracht ligt te slapen. Hij rijdt niet te hard over de hobbels, gaat niet te hard door de bocht, en, jawel, hij gebruikt zijn toeter nauwelijks. Zo nu en dan stopt de bus ergens in het aardedonker om mensen in en uit te laten stappen.

Naar boven  Volgende