Fijn dat we het mee hadden

Handenwas-gel

Dat is superspul om je handen mee schoon te krijgen voordat je gaat eten of na het bezoek van een ranzig toilet waar geen kraantje is.

Slotjes

En kettinkje/ kabeltje om onze rugzakken vast te klinken tijdens treinreizen. We zullen natuurlijk nooit weten of onze tassen anders gejat zouden zijn, maar het slaapt een stuk rustiger als je weet dat je bagage niet zo gemakkelijk weg te grissen valt.

Een klamboe

Helpt ook mee aan een goede nachtrust, we hadden hem niet nodig in de luxe hotels, maar in sommige guesthouses was ie onmisbaar. Oja, wat hierbij handig was, was een stukje (superdun, dus licht) ijzerdraad, bij heel hoge kamers maakten we dit vast aan het ophangtouw van de klamboe zodat we met het ijzerdraadje konden 'ringsteken' door ophangpunten waar we anders nooit bijgekomen zouden zijn.

Tape

Van dat brede allestape, wij hadden die ziverkleurige van Pattex. Weegt niet veel en je kunt er een boel mee plakken, een kapotte klamboe bijvoorbeeld.

Een universele afvoerstop

Dat is een plat rond rubberen flapje, waar je toch al snel zo'n 5 euro voor moet neertellen. Maar goed, hij is reuze handig voor handwasjes in de wastafel en je doet er je hele leven mee (als je hem niet kwijtraakt).

Een lakenzak

Niet alle bedden zijn even fris en ze hebben ook niet allemaal beddegoed, een eigen lakenzak is wel zo prettig. Je kunt natuurlijk ook in India een sari kopen.


Waar aten wij

Het meest

Aten we bij Mocha in Bombay, een eetcafé waar hippe Bombayers aan waterpijpen lurken. Wij aten er kaasfondue en 'Lava-lava', het machtigste chocoladetoetje ooit.

Nauwelijks

Aten we in Hotel Dhola Maru in Jaisalmer, een duur hotel met een beroerde keuken. Eelco vond er een flinke tor in zijn soep.

De lekkerste Rogan Josh

At Eelco in Agra, in de eetzaal van Hotel Mansingh Palace. Geen knusse entourage en ook redelijk prijzig, maar erg goed eten.

De beste Dum Aloo

At Anja in Khajuraho, in restaurant de Gaylord, door ons met een knipoog naar de erotische tempels aldaar 'De Geilaard' genoemd. Het restaurant ligt een eindje buiten het centrum en is niet echt gezellig. Een hoge kale ruimte met felle verlichting, tafels die veel te hoog zijn ten opzichte van de stoelen, we staken maar net boven het tafelblad uit. Maar de Dum Aloo (gevulde aardappel) was super en ook nog eens heel goedkoop.


Vreemde vogels

In Udaipur hebben we een vogelgidsje (Collins, Birds of India) gekocht om al die rare vogels die we zagen te kunnen thuisbrengen. We zijn geen vogelaars, de vele soorten zwaluwen en allerlei kleine vogeltjes konden we niet uit elkaar houden. Alleen de makkelijk herkenbare exemplaren hebben we aangekruist:

Darter, Little egret, Cattle egret, Grey heron, Dark phase, Paddybird, Adjutant stork, White-backed vulture, Scavenger vulture, Black-winged kite, Brahminy kite, Pariah kite, Laggar falcon, Peafowl, Grey Partridge, Common Crane, Red-wattled lapwing, Spotted dove, Blue rock pigeon, Rose-ringed parakeet, Coucal, White-breasted kingfisher, Common kingfisher, Little green bee-eater, Hoopoe, Indian roller, Green barbet, Large pied wagtail, Scarlet minivet, Red-vented bulbul, Red-whiskered bulbul, Rufous-backed shrike, Bay-backed shrike, Magpie-robin, Indian robin, Brown rock-chat, Purple sunbird, House sparrow, Bank myna, Common Myna, Jungle crow, House crow, Black drongo, White-bellied sea-eagle.